Activiteiten vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine

Een vereniging waarvan de naam gelijk duidelijk maakt waarvoor we staan, het behouden van de geschiedenis van Philippine. Dat is geen gemakkelijke opgave. Wie in Philippine rondkijkt ziet weinig dat aan vroeger kan herinneren, maar wie er op gewezen wordt, kan altijd nog kennismaken met de vestingwallen, de haven, het kanaal, onze (Rijks) monumenten en zoveel meer. 

Maar geschiedenis zit niet alleen in stenen of landschap. Geschiedenis zit ook in onszelf. Samen maken we op dit moment de geschiedenis van Philippine, zoals onze ouders en grootouders dat voor ons gedaan hebben. Het zijn hun verhalen over vroeger en onze eigen herinneringen die het besef naar voor brengen, dat het vroeger anders, maar zelden beter, was. Philippine heeft vanaf het roerige begin, ruim vijfhonderd jaar geleden, een bijzondere rol mogen spelen, eerst als vesting en later als belangrijkste mosselhaven van ons land. Gelegen aan de rand van de Braakman, op de scheiding tussen Oost- en West-Zeeuws Vlaanderen en vaak aangewezen op Vlaanderen, ontstond een apart stadje, met eigen verhalen, groot en klein met zelfs een eigen dialect. Ook een deel van onze geschiedenis welke we moeten behouden. Het laatste jaar zijn we noodgedwongen weinig naar buiten actief geweest, maar dit is de spreekwoordelijke stilte voor de storm. De afgelopen periode heeft weer allerlei ideeën doen opborrelen en met de uitwerking daarvan willen we u verrassen.

Op 11 september 2021, Open Monumentendag, organiseren we een fietsroute samen met: Heemkundige Kring Sas van Gent, Museum Oud Westdorpe en vrienden van de Westdorpse Zeesluis. In Philippine kunt u starten bij de R.K. kerk vanaf 10.30 uur, daar krijgt u een routekaart met informatie. Bij diverse monumentale plaatsen staan mensen met extra informatie, tot 16.00 uur. De route rondom Philippine is ongeveer 15 km. De gehele route is ongeveer 40 km.

We hopen dat u ons wilt steunen door – als u dat nog niet bent – lid te worden van de vereniging. Dat kost slechts € 20,= per jaar. Daarvoor krijgt u dan jaarlijks ons fraai uitgegeven jaarboek van ca. 80 pagina’s. U krijgt ook toegang tot diverse interessante activiteiten zoals de jaarvergadering met boeiende sprekers en ledenreis. Door lid te worden helpt u onze vereniging ook om jaarlijks de plechtige herdenkingen in ons dorp te organiseren: Op 4 mei om 19.00 uur de dodenherdenking bij het Canadezenmonument aan de Isabellasluis. Momenteel is het monument aan de Zandstraat wegens werkzaamheden tijdelijk elders opgeslagen, maar het komt terug en krijgt een nog mooiere plaats.

Geïnteresseerd? Kijk eens op onze website: www.historiephilippine.nl

Daar vindt u ook mooie foto’s van oud-Philippine. 

Op de site staat ook hoe u zich kunt aanmelden voor het lidmaatschap. Oh ja, als u zelf nog interessant materiaal heeft – foto’s, documenten, voorwerpen, ….- wij zijn altijd geïnteresseerd voor in ons archief. U hoeft niets aan ons cadeau te doen (mag wel natuurlijk), want als we uw foto’s mogen scannen of  fotograferen, uw voorwerpen fotograferen, dan houdt u alles in eigen bezit, maar wordt de historische kennis gedeeld.

Als u mooie verhalen heeft, maar opschrijven moeilijk vindt of daar geen tijd voor heeft, dan komen we graag bij u langs.

Bestuur, Vereniging Behoud Historie Philippine Vereniging Behoud Historie Philippine

www.historiephilippine.nl