Activiteiten vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine

Het is niet verkeerd, zeker in een tijd die bol staat van de veranderingen, om zo af en toe eens even terug te kijken naar het verleden en meer bepaald naar het eigen verleden.  Als je in Philippine woont of er geboren bent is natuurlijk de Vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine (kortweg VBHP) de aangewezen plaats om die zoektocht te beginnen. Natuurlijk kent iedereen de verhalen van vroeger, over de vissershaven en de vroegere vesting, maar hoe het precies ook al weer zat, dat weten weinigen. De VBHP probeert deze kennis van vroeger te vergaren en zo veel mogelijk te verspreiden, want onze geschiedenis is te mooi om vergeten te worden. Hoe meer we van onze geschiedenis weten, hoe meer we kunnen delen, want dat is het doel van onze vereniging. Dat delen doen we door het organiseren van lezingen, fiets- en wandeltochten en herdenkingen.

Dit jaar is op 4 mei op Isabellasluis aan het monument een plaquette onthuld met namen van de slachtoffers, zowel aan burger- als aan militaire zijde, uit de Tweede Wereldoorlog in Philippine. 

Vorig jaar (2021) hebben we tijdens Open Monumentendag, een fietstocht georganiseerd met onze zusterverenigingen in Sas van Gent en Westdorpe. Dit jaar zijn we zelfs de grens overgegaan om samen met Heemkring De Twee Ambachten, de sluiting van de Braakman te herdenken, nu zeventig jaar geleden. 

Mede dankzij het mooie weer en de medewerking van instanties als Staatsbosbeheer en waterleidingbedrijf Evides, was deze fietstourtocht op 16 en 17 juli een groot succes.Hierbij mogen we zeker niet vergeten te vermelden dat er ook een aantal vrijwilligers belangeloos hun kennis hebben gedeeld met de deelnemers.Onder hen waren ook mensen van “Assenede Verteld”.

Ook tijdens de Mosselfeesten willen we de sluiting van de Braakman nogmaals onder de aandacht brengen.  In het najaar willen we onze leden en andere belangstellenden nog enkele lezingen en een stadsbezoek aanbieden.  Een jaarlijks hoogtepunt blijft toch wel het jaarboek, dat elk lid aan het eind van het jaar, net voor de Kerst, in de bus krijgt. Dit fraai uitgegeven boek met mooie verhalen en schitterende foto’s telt jaarlijks minstens 80 bladzijden.Als het lezen van het voorgaande uw interesse voor onze vereniging heeft opgewekt en u wenst ons te steunen dan kunt u dit doen door lid te worden van onze vereniging. Dit kost slechts € 20,00 per kalenderjaar. U helpt hiermee onze vereniging en steunt hiermee het behoud van onze historie, maar u doet er vooral uzelf een  groot plezier mee. 

Kijk voor meer informatie ook eens op onze website. www.historiephilippine.nl
Indien u lid bent van de Rabobank kan u door op onze vereniging te stemmen voor extra sponsoring zorgen, vriendelijk dank ervoor.

Natuurlijk zijn we nog altijd op zoek naar interessant materiaal : foto’s, documenten, voorwerpen, schilderijen, wij zijn altijd geïnteresseerd om ons archief uit te breiden. U hoeft niets aan ons cadeau te doen (mag wel natuurlijk), want als we uw foto’s mogen scannen of fotograferen en uw voorwerpen fotograferen, dan houdt u alles in eigen bezit, maar wordt de historische kennis gedeeld. Als u verhalen heeft, maar opschrijven moeilijk vindt of daar geen tijd voor heeft, dan komen we graag bij u langs.Wilt u ons helpen in het bestuur of bij het organiseren van activiteiten, dan is alle hulp welkom.

Contact opnemen met ons secretariaat via info@historiephilippine.nl of persoonlijk met één van onze bestuursleden.

In het kader van een interview (door NTR-nieuws) rond de afsluiting van de Braakman zijn we nog specifiek op zoek naar: (de zoon van) een oud-visser, die in 1952 sterk tegen de indijking was. En als gevolg van de afsluiting naar een andere haven is uitgeweken of noodgedwongen een ander beroep is gaan uitoefenen. Als u iemand kent, die hiervoor geschikt is horen we dit graag, kan via het secretariaat of bestuursleden.

Bestuur Vereniging Behoud Historie Philippine,