Activiteiten vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine

Vaak wordt ons gevraagd waarom onze vereniging niet gewoon “Heemkundige Kring” heet zoals in Terneuzen, Sas van Gent en Hulst. Waarom zo’n lange naam en waarom moet de geschiedenis behouden blijven? Geschiedenis kan toch niet verloren gaan? 

Ons antwoord is dan steeds dat – helaas – geschiedenis wel verloren kan gaan. De vestingwallen van Philippine, de haven, de molen, allemaal weg! Philippine is nu een mooi dorp, maar hoeveel mooier had het nog kunnen zijn als onze voorouders wat voorzichtiger met het verleden waren omgegaan? Met onze prachtige vesting en onze haven hadden we Hulst en Sluis makkelijk naar de kroon kunnen steken. Alleen daarom al moet de geschiedenis die er nog is behouden blijven. 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Philippine is bevrijd. Als vereniging willen we daar de nodige aandacht aan besteden. U gaat daar nog meer van horen en zien. Want ook de herinnering aan de oorlog en de bevrijding moet behouden blijven. Zeker mogen we alle oorlogsslachtoffers nooit vergeten, zoals de soldaten die gesneuveld zijn voor onze vrijheid. 

We hopen dat u ons wilt steunen door – als u dat nog niet bent – lid te worden van de vereniging. Dat kost slechts € 20,= per jaar. Daarvoor krijgt u dan jaarlijks ons fraai uitgegeven Jaarboek van ca. 80 pagina’s. U krijgt ook toegang tot diverse interessante activiteiten zoals de jaarvergadering met boeiende sprekers en de ledenreis. 

Door lid te worden helpt u onze vereniging ook om jaarlijks de twee plechtige herdenkingen in ons dorp te organiseren. Op 4 mei om 19.00 uur de dodenherdenking bij het Canadezenmonument aan de Isabellasluis en op 12 augustus om 19.00 uur bij het monument aan de Zandstraat voor de slachtoffers van de gecrashte Britse Blenheim bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog. Wij hopen dat u het net als ons een erezaak voor ons dorp vindt om de herinnering aan de oorlogsslachtoffers levend te houden. 

Geïnteresseerd? Kijk eens op onze website: www.historiephilippine.nl. Daar vindt u ook mooie foto’s van oud-Philippine. Op de site staat ook hoe u zich kunt aanmelden als lid. 

Oh ja, als u zelf nog interessant materiaal heeft (foto’s, documenten, voorwerpen, ….): wij zijn altijd geïnteresseerd voor ons archief. U hoeft niets aan ons cadeau te doen (mag wel natuurlijk), want als we uw foto’s mogen scannen of fotograferen, uw voorwerpen fotograferen dan houdt u alles in bezit, maar wordt de kennis gedeeld. 

En als u mooie verhalen heeft, maar opschrijven moeilijk vindt of daar geen tijd voor heeft, dan komen we graag bij u langs. 

Vereniging Behoud Historie Philippine

www.historiephilippine.nl

Vereniging Behoud Historie Philippine